REALIZACJA PROGRAMU TRZYMAJ FORMĘ W SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. BATALIONÓW CHŁOPSKICH W KRYNICACH W ROKU SZKOLNYM 2023/2024
Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród dzieci i młodzieży szkolnej, ich rodzin i środowiska lokalnego poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, czyli promocję aktywności fizycznej oraz prawidłowego sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży.
Cele szczegółowe:
1. Poszerzenie wiedzy na temat zdrowego żywienia, zbilansowanej diety, aktywności ruchowej.
2. Kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia i kondycji fizycznej.
3. Uświadomienie zagrożeń dla młodego organizmu – anoreksja, bulimia.
4. Propagowanie zdrowego trybu życia.
5. Zwiększenie aktywności ruchowej poprzez aktywne uczestnictwo w zajęciach wychowania fizycznego oraz na zawodach sportowych.
Adresatami programu są uczniowie i nauczyciele klas V – VIII Szkoły Podstawowej im. Batalionów Chłopskich w Krynicach oraz ich rodziny, środowisko lokalne.
Program realizowany będzie na lekcjach biologii, wychowania do życia w rodzinie techniki, plastyki, godzinach wychowawczych, lekcjach wychowania fizycznego oraz różnych formach zajęć sportowych, a także zajęciach świetlicowych.
DZIAŁANIA DOTYCZĄCE REALIZACJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ”
- Propagowanie zdrowego żywienia i higienicznego trybu życia na lekcjach biologii, techniki, wychowania fizycznego, wychowania o życia w rodzinie, plastyki, godzin wychowawczych, zajęć świetlicowych (cały rok szkolny).
- Przeprowadzenie badań BMI (Body Mass Index) na wybranej grupie uczniów. Celem badań jest sprawdzenie prawidłowej masy ciała (lekcje biologii).
- Propagowanie i wdrażanie 10 zasad prawidłowego żywienia opracowanych według Instytutu Zdrowego Żywienia w Warszawie: ulotki, plakaty, reklama (cały rok szkolny).
- Praktyczne zaznajamianie uczniów z produktami żywnościowymi i ich składem (cały rok szkolny):
- umiejętność czytania etykiet (np. dodatki do żywności, które samodzielnie nie są przeznaczone do spożycia – dodane do produktu wpływają na jego trwałość, konsystencję, barwę, zapach lub smak).
- Propagowanie aktywnego stylu życia poprzez zajęcia wychowania fizycznego i różnorodne formy zajęć pozalekcyjnych (cały rok szkolny):
- Gry i zabawy rekreacyjno – sportowe.
- Organizowanie środowiskowych imprez rekreacyjno – sportowych, np. „Sportowy Dzień Dziecka połączony z Piknikiem ekologicznym”.
- Organizacja Szkolnych Turniejów w grach zespołowych.
- Udział uczniów w różnorodnych pozaszkolnych zawodach sportowych.
- Organizowanie pogadanek na temat zdrowej żywności.
- Realizacja projektów edukacyjnych o tematyce zdrowego trybu życia: „Energetykom mówię NIE” – lekcje chemii, „Fakty i mity o odchudzaniu” – lekcje biologii , przedstawienie teatralne „ Kolorowy świat witamin”(cały rok szkolny).
- Zdrowe przekąski dla dzieci - zajęcia świetlicowe.
- Udział uczniów w konkursie Trzymaj formę.
- Dobre praktyki – dawanie przykładu własnym zachowaniem, np. wspólne z uczniami jedzenie II śniadania; propagowanie picia wody, jedzenia warzyw i owoców, aktywności sportowej np. poprzez gimnastykę śródlekcyjną;
- Realizacja programów edukacyjnych, np. „Warzywa i owoce w szkole”, „ Mleko w szkole”.